Camerasensor schoonmaken

Posted · Add Comment

Op een gegeven moment krijgt iedere fotograaf er last van : stofjes op je sensor. Ze zijn soms met het blote oog bijna niet te zien, maar er komen wel zwarte vlekjes op je foto. Die vlekjes ga je nog meer zien bij gebruik van kleine diafragma’s. In dit artikel geef ik je wat tips hoe je dit kan controleren en wat je kan doen om je sensor schoon te maken.

Hoe controleren je of er stof op je sensor zit?

Op zich is het makkelijk te controleren. Je maakt een foto van een wit vel papier op de volgende manier.

  • Maak je lens aan de voor- en achterkant schoon met een doek
  • Pak een een vel wit papier, en leg deze ergens neer waar veel (dag)licht is
  • zet je camera op de A of AV stand
  • kies het kleinste diafragma (grootste getal)
  • houd je ISO laag (max 400)
  • maak de foto
  • bekijk de foto, 100% ingezoomd, op je PC of laptop

Zie je zwarte vlekjes op het witte papier? Dan heb je waarschijnlijk ergens een stofje op je sensor. Je zult de sensor schoon moeten (laten) maken.

In Adobe Lightroom gaat het opsporen makkelijker

Ben je al wegwijs in Adobe Lightroom? Dan heb je daar beschikking over een hele mooie optie. Je kunt dan de foto, zoals hierboven beschreven, inladen. Als je dan de optie ‘spot removal’ aanklikt en vervolgens ‘vizuals spots’ aanzet, laat hij in een zwart/wit voorstelling zien waar mogelijke vuiltjes zitten. Dat zijn namelijk de witte puntjes die je ziet.

spot removal in Lightroom

Dit is de meest precieze en makkelijkste manier om te herkennen of je sensor een stofje heeft. Je kunt Adobe Lightroom ook gebruiken om, na het schoonmaken van de sensor,  te controleren of je de sensor daadwerkelijk goed hebt schoon gemaakt. Ook dan maak je weer een foto van een wit stuk papier, zoals ik in de stap hierboven beschreven heb.

Het schoonmaken van de sensor

De sensor is het meest gevoelige onderdeel van je camera. Je kunt er voor kiezen deze sensor zelf schoon te maken, maar als je het risico te groot vindt, kun je dit ook laten doen bij de betere fotowinkel.

Het heeft echter wel nut als je het zelf kunt. Het spaart niet alleen geld uit, maar je kunt de sensor bijvoorbeeld ook tijdens je vakantie schoonmaken. Stel je nu eens voor dat je op de 2de dag van je vakantie een stofje op je sensor krijgt. Ga je dan de hele vakantie door fotograferen? Of ga je op zoek naar de plaatselijke fotowinkel (en ga je daar in het Italiaans uitleggen dat er een stofje op je sensor zit). Ik zou dus zeggen : zelf leren! Maar doe het voorzichtig, en koop de juist spullen om je camera te reinigen.

In het filmpje hieronder, welk in het Engels is, wordt nog eens uitgelegd hoe je kan zien of er een stofje op je sensor zit en hoe je de sensor kan schoonmaken.

Wat als je goede foto’s zwarte puntjes hebben?

Mochten je goede foto’s vuiltjes bevatten dan is de optie ‘spot removel’ in Adobe Lightroom een handige optie om nog iets te herstellen. Je kunt deze ‘spots’ wel kopiëren naar andere foto’s, maar je zult foto voor foto na moeten lopen of Lightroom dit goed heeft gedaan. Je kunt dus beter gewoon zorgen dat je sensor clean is.

En hoe doe ik het zelf?

Ik gebruik zelf een blaasbalgje  om de eerste stofjes in de camera weg te blazen. Dan houd ik mijn camera op zijn kop zodat de zwaartekracht ook nog zijn werk kan doen. Daarna gebruik ik van het merk VSGO of Sensor Swab de zogenoemde chip cleaner en reinigingsvloeistof. Deze heb ik op vakantie of bij belangrijke klussen, altijd bij mij.

Nog goed om te weten

Let wel op bij het aanschaffen van de chip cleaners dat deze er in verschillende maten zijn. Laat je adviseren in de winkel welke grote van de chip cleaner het meest geschikt is voor je camera. Vergeet ook niet om je chip cleaner echt maar één keer te gebruiken. Na gebruik gooi je hem weg.

Ik ben benieuwd of jullie nog tips of ervaringen hebben. Heb je die? Deel ze dan hieronder.