Vergeten waar je die foto hebt genomen?

Posted · Add Comment

Het gebeurt elke fanatieke fotograaf op een gegeven moment. Je schiet enthousiast plaatje na plaatje maar weet uiteindelijk niet meer waar je de foto genomen hebt. Dat is dan altijd jammer maar er is ook wat aan te doen.

Sommige camera’s hebben al een ingebouwde GPS ontvanger. Deze informatie wordt dan in de EXIF informatie van de foto opgeslagen en zo heb je in ieder geval de GPS coordinaten. Nog handiger wordt als je de foto’s in Adobe Lightroom laadt. Op een kaart van google maps kan je dan precies zien waar je de foto’s genomen hebt. Maar wat moet je nu doen als je camera geen ingebouwde GPS module heeft (zoals de meeste spiegelreflex camera’s dat niet hebben)

Er zijn een aantal alternatieven om dit probleem op te lossen. Zo zijn er lossen GPS ontvangers te koop die je op je camera in de flitsschoen zet. Met een kabeltje sluit je deze dan aan op je camera. Mijn ervaring met Nikon is dat dit technisch goed werkt maar je relatief lang moet wachten voordat de GPS module de positie bepaalt heeft en ik vind het punt waar je de stekker in de camera steekt te kwestbaar (is bij mij al een keer kapot gegaan). Een laatste nadeel vind ik dat de batterij van je camera een stuk sneller leeg raakt.

Het alternatief wat ik zelf nu gebruik is een app op mijn iphone.  Ik gebruik daarvoor het programma GeotagPhotos dat ook voor de Android beschikbaar is. Als ik ga fotograferen dan zorg ik er ten eerste voor dat de tijd van mijn iphone gelijk loopt met die van mijn camera. Dat hoef ik praktisch gezien maar twee keer per jaar te doen. Daarna zet ik de app aan en, afhankelijk wat je instelt, slaat hij elke keer een GPS positie op. Aan het einde van mijn tour sluit ik de app af en en upload ik de data naar dropbox. Na dat één keer ingesteld te hebben gaat dat laatste ook met één klik.

Wanneer ik thuis kom, en al mijn foto’s heb ingeladen in Lightroom, ga ik naar het kaarten gedeelte in lightroom. Laad mijn GPS data in Lightroom en link ik alle foto’s met een paar klikken aan deze GPS data. Lightroom vindt voor alle foto’s de lokatie en laat dat zien op de google map. Lightroom is zelfs in de adressen van de lokaties als tekst in je EXIF informatie van je foto’s te laden.

Op die manier weet ik dus altijd waar de foto genomen is, zelfs over vele jaren zonder dat het mij heel veel werk kost. Handig toch?